Brensj Care ‘out-of-the-box’
Multidisciplinair studententeam Thomas More brainstormt over innovaties voor mobiele zorgunit
Vijf studenten uit de richtingen IT, energietechnologie en verpleegkunde aan de Thomas More hogeschool buigen zich samen over de Brensj Care: welke innovatieve pistes liggen er nog in het verschiet? Midden december pitchen ze hun voorstellen. “We werken aan de toekomst van het zorgmodel.”
“In een ‘LEF lab 4Tech&Health’ werken studenten aan een innovatieve oplossing voor een reële opdrachtgever. Het doel is om hen voldoende empathisch te leren denken: wat zijn de behoeften van de eindgebruiker?”, vertelt docent Marc Clerkx, die de groep studenten coacht voor dit poject. “Door studenten uit verschillende richtingen samen te brengen, leggen we de lat nog iets hoger: ze moeten niet alleen nadenken vanuit hun eigen specialisme, maar ook vanuit dat van de andere groepsleden.”
En wat vinden de studenten zelf?
- “Die multidisciplinaire aanpak zorgt voor een veel bredere visie”, vinden Thibault Van Tricht en Yannick Ceulemans. “Als studenten Toegepaste Informatica gaan wij na hoe digitaal innovatieve toepassingen de ervaring van de mantelzorger, de zorgbehoevende of beide kunnen verbeteren.”
- Voor hun medestudent energietechnologie, Rik Wijnants, ligt de focus veeleer op het ecologische van de Brensj: “Wat zijn mogelijke energiebesparende maatregelen of hernieuwbare energietoepassingen?”
- Erika De Ketelaere volgt de richting verpleegkunde als heroriëntatie na 25 jaar in de bedrijfswereld. Als voormalig mantelzorger van haar dementerende mama kan ze zich bijzonder goed inleven in de noden van de eindgebruikers. “Met dit Brensj-project moeten we volledig inzetten op veiligheid, zodat we een alternatief kunnen bieden voor continue monitoring door verpleeg- en zorgkundigen. Ik vind het schitterend om met deze jeugdige groep techneuten te werken aan de toekomst van het zorgmodel.”
Design thinking
Om tot hun innovatieve voorstellen te komen hanteren de studenten de drie stappen van design thinking.
“Onbevangen blik”
Het project komt er mee op aangeven van Leen Beke, innovatiemanager bij Ecohuis. Zij was het die de nieuwe mobiele eco-unit, Brensj, in september op de wereld losliet. “Aan de lancering ging een traject van 2 jaar denken, schetsen en onderzoek vooraf”, verduidelijkt ze. “Maar een nieuw product als Brensj evolueert voortdurend. En als je er al twee jaar middenin zit is het goed om de onbevangen blik van deze studenten op je product te krijgen.”
Het LEF Lab 4Tech&Health wordt ingericht door ICE-Cube van Thomas More Kempen, waarbij ICE staat voor Innovation – Creativity – Entrepreneurship.