Let hierop bij de aankoop van een bouwgrond voor een modulaire woning

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij de aankoop van een bouwgrond voor je nieuwe woning, zeker wanneer je modulair wilt bouwen. De ideale ligging is voor iedereen heel persoonlijk. Je wilt misschien je woon-werkverkeer beperken en dichtbij scholen en winkels wonen. Of misschien wil je net rustig in het groen verblijven waar niemand je komt storen en je heerlijk kunt ontspannen na een zware werkweek. Die keuze is volledig aan jou. Wij lijsten hier op wat je zeker moet controleren alvorens over te gaan tot de aankoop van jouw droomgrond.

 

Oppervlakte en vorm van je bouwgrond zijn cruciaal

De totale oppervlakte van het perceel is essentieel. Let erop dat de bouwgrond voldoende ruimte biedt voor de woning zelf en voor eventuele extra’s zoals een oprit, tuinhuis of terras. Een rechthoekig of vierkant perceel is het meest praktisch om op te bouwen. Onze woningen worden immers steeds in rechthoekige of vierkante modules geconstrueerd.

Een breed perceel biedt meestal meer mogelijkheden op gebied van ontwerp en creëert een harmonieuze verbinding tussen binnen- en buitenleven. Staar je hier echter niet blind op. Dankzij onze rechthoekige modules kan je ook op een smal ingesloten perceel een heel aantrekkelijke woning bouwen.

 

Een vlot bereikbare bouwgrond in een aangename omgeving

Een bouwgrond moet te allen tijde gemakkelijk toegankelijk zijn. Verifieer of bouwvoertuigen en ander transport tot aan de bouwgrond kunnen rijden. Er moet genoeg plaats zijn voor een vrachtwagen en kraan om onze modules te installeren en te assembleren.

Een mooi uitzicht en een rustige buurt zijn heerlijk. Maar check zeker ook de andere omgevingsfactoren rondom de bouwgrond. Zijn er eventuele beperkingen vanwege nabijgelegen beschermde gebieden, waterwegen of hoogspanningsleidingen? Staan er appartementsgebouwen of hoge bomen die het zonlicht tegenhouden? Zulke elementen kunnen je wooncomfort later behoorlijk beperken.

 

Een bouwgrond met voldoende draagkracht voor een stevige fundering

Een goede grondgesteldheid van een perceel is onontbeerlijk voor de stabiliteit en duurzaamheid van de woning. De bouwgrond moet geschikt zijn om een stevige fundering te kunnen dragen.

We raden je aan om een bodemonderzoek te laten uitvoeren om de draagkracht en samenstelling van de bodem te beoordelen. Want als je perceel onvoldoende draagkracht heeft, zal je extra moeten investeren in de fundering van je woning om barsten of instabiliteit te voorkomen.

 

Een vlak terrein met aansluitingen voor nutsvoorzieningen

Een vlakke kavel is eenvoudiger te bebouwen dan een hellend terrein. Ook moet je opletten voor wateroverlast wanneer je grond op het laagste peil van de straat ligt. Wanneer de grond lager ligt dan de straat moet het terrein opgehoogd worden voor je aan de bouw kunt beginnen.

Aansluitingen voor nutsvoorzieningen zijn noodzakelijk voor een comfortabel leven. Ga dus zeker na of deze voorzieningen zoals water, elektriciteit en riolering aanwezig zijn. Dat bespaart je op een later tijdstip heel wat kopzorgen want als de leidingen nog gelegd moeten worden, kan dat even duren.

 

Check tijdig de bouwvoorschriften

Wanneer je een woning wilt bouwen, moet je rekening houden met de opgelegde bouwvoorschriften. Deze kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Raadpleeg zeker het lokale bestemmingsplan om te controleren of modulaire woningen zijn toegestaan op de betreffende bouwgrond.

Kijk ook na of er andere beperkingen zijn want bouwvoorschriften hebben onder meer een invloed op de breedte van de bebouwing, de kroonlijsthoogte, een plat of hellend dak en zelfs de gevelmaterialen die je mag gebruiken. Je kunt ook nagaan of je bijgebouwen zoals een carport, pergola of poolhouse mag plaatsen en of je binnen een vastgelegde termijn moet beginnen bouwen.

 

Schakel deskundige hulp in bij het selecteren van je bouwgrond

Neem meteen contact op met Brensj via info@brensj.be of bel naar 014 47 03 09. Wil je meer weten over het modulair bouwproces? Je leest er alles over via https://brensj.be/modulair/.
Onze experts kunnen je helpen om te bepalen of een specifieke bouwgrond geschikt is voor jouw plannen en kunnen je begeleiden tijdens het bouwproces van je modulaire woning.

Schrijf je in voor onze gratis infoavond op 7 juni.

Ontdek onze gratis catalogus boordevol tips, info en plannen.
Scroll to Top