Demir vereenvoudigt regelgeving kleinschalig zorgwonen

“Mensen makkelijker dicht bij huis verzorgen”

Geen lange vergunningstrajecten meer, maar een korte melding zonder architect. Op die manier wil minister Demir vanaf 2021 in heel Vlaanderen het plaatsen van een zorgunit makkelijker en sneller laten gebeuren.

Steeds meer mensen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen, omringd door mensen die ze liefhebben. Een trend die zich wegens COVID-19 nog meer doorzet.


Sneller, makkelijker

“We stappen af van lange vergunningstrajecten met architect en schakelen over naar een korte melding zonder inschakeling van een architect”, kondigt Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening, Zuhal Demir, aan in een persbericht. Immers, een eenvoudige val of een plotse ziekte is genoeg om van de ene dag op de andere zorg dichtbij huis nodig te hebben.


Voor heel Vlaanderen

Met de vereenvoudiging wil Demir de regelgeving ook stroomlijnen op Vlaams niveau. Vandaag verschilt per gemeente de aanpak of de bouwvoorschriften, waardoor een coherente aanpak doorheen heel Vlaanderen ontbreekt.

“Alternatieven zoals zorgunits vergemakkelijken”
Zuhal Demir, Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening


“Mensen kunnen snel zorgbehoevend worden”

“Lange vergunningsprocedures en dure verbouwingen maximaal vermijden door alternatieven zoals zorgunits te vergemakkelijken, dat is ons plan”, aldus de minister. “Mensen kunnen namelijk snel zorgbehoevend worden. Een eenvoudige val of een plotse ziekte is genoeg om van de ene dag op de andere zorg dichtbij huis nodig te hebben. In zo’n gevallen mensen ellenlange procedures laten doorlopen kan niet. We willen dat zoveel makkelijker maken.”

Ook het Vlaams parlement bespreekt een conceptnota voor nieuwe regelgeving rond de mobiele mantelzorgwoningen.

Meer weten over de huidige wetgeving rond zorgunits?

Je vindt heel wat antwoorden gebundeld in de categorie ‘Wetgeving’ op onze pagina Veelgestelde vragen.

Lees meer
Scroll to Top